1 Decembrie – Ziua Internaţionale de contracarare a pandemiei HIV/SIDA

stiker_20x30_1Tematica Campaniei Mondiale împotriva SIDA în anul 2009 este “Accesul Universal şi Drepturile Omului”. Tematica a fost aleasă pentru a aborda necesităţile critice în protecţia drepturile omului şi obţinerea accesului pentru toţi la serviciile de prevenire a infecţiei HIV, tratament, îngrijire şi suport ceea ce reprezintă un apel către toate ţările, politicieni pentru a elimina legile discriminatorii ce afecteaza persoanele care trăiesc cu HIV, femeile şi grupurile marginalizate.

Statele, guvernele sunt îndemnate să-şi îndeplinească angajamentele asumate privind protecţia drepturilor omului în cadrul Declaraţiei de Angajament privind HIV/SIDA (2001) şi Declaraţia Politică privind HIV/SIDA (2006).

Conform datelor Programului UNAIDS în lume numărul de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA în segmentul de vărstă de 15-49 ani este de 35,7 milioane, inclusiv 26 milioane sînt persoane încadrate în munca. Este în creştere numărul femeilor afectate de infecţia HIV/SIDA. De la debutul epidemiei au decedat circă 25 milioane persoane, din ele adulţi – 20 milioane, (inclusiv femei 10,1 milioane), copii – 5 milioane. Numărul copiilor orfani de la începutul epidemiei din cauza decesului unui din părinţi a constituit circa 15,0 mln .

Infecţia HIV/SIDA în Republica Moldova este recunoscută ca o problemă prioritară de sănătate publică. În anul 2008 au fost depistate şi înregistrate 795 cazuri noi de infecţie HIV/SIDA, incidenţa 19,27 la 100000 populaţie, în 10 luni 2009 – 594cazuri (10 luni 2008 – 648).

Scopul Zilei Internaţionale de contracarare a pandemiei HIV/SIDA este de a ridica gradul de informare globală despre infecţia HIV/SIDA şi de a demonstra solidaritate internaţională faţă de această pandemie. În această zi personalităţilor de stat şi al sectotului civil li se oferă cele mai reale posibilităţi de a difuza informaţii despre situaţia în infecţia HIV, de a contribui la efectuarea măsurilor de profilaxie a infecţiei, de asemenea şi despre îngrijirea persoanelor afectate de virusul HIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *