Modele și realități ale cooperării dintre municipalitate și societatea civilă: de la Bern la Bălți

­­­

Municipiul Bălți al Republicii Moldova este caracterizat de o situație epidemiologică severă în domeniul HIV/SIDA și a Tuberculozei, în special datorită coninfecțiilor TB/HIV:

  • fiecare a patra persoană HIV infectată din mun. Bălți este bolnavă de Tuberculoză;
  • fiecare al cincilea pacient cu Tuberculoză trăiește cu infecția HIV;
  • jumătate din decesele persoanelor care trăiesc sunt condiționate de Tuberculoză;
  • mortalitatea de Tuberculoză în mun. Bălți este mai mare cu 40% decât în restul țării.

În acest context peste 30 specialiști din cadrul Primăriei mun. Bălți, instituțiilor medicale, asociațiilor obștești și comunităților afectate de HIV și Tuberculoză s-au întrunit astazi în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta noi modalități de cooperare pentru contracararea epidemiilor la nivel de municipiu și fortificarea acțiunilor și a activităților colaborative.

Atelierul este organizat de Asociațiai „Tinerii pentru Dreptul la viață”, Bălți în cadrul proiectului regional al Alianței pentru Sănătate Publică “Reacții rapide la epidemia HIV / SIDA și a tuberculozei în rândul comunităților cheie afectate din orașele din Europa de Est și Asia Centrală „. Muncipiul Bălți fiind alături de Sofia, Odesa, Almatî și Tbilisi localitatea în care aU fost inițiate în cadrul proiectului regional noi intervenții și eforturi pentru crearea unui model local eficient de contracarare a epidemiilor prin cooperare eficientă.

Scopul atelierului este de a ajuta reprezentanții structurilor municipale și a societății civile de a analiza în comun practicile și necesitățile actuale în ceea ce privește cooperarea și dezvoltarea unor strategii de parteneriat echilibrat, care implică toate părțile interesate. În aceste sens este prezentă la atelier și reprezentanta Asociației elvețiene LICIT, Julia Joos care pe lângă faptul că facilitează lucrările atelierului de lucru, deopotrivă împărtășește experiența orașului Bern în Elveția în aspecte de politici antidrog și asistență a consumatorilor de droguri, cooperare intersectorială.

În cadrul unei ședințe de pregătire pentru acest atelier organizate la data de 8 februarie 2018, participanții, reprezentanți ai societății civile și a comunităților afectate au concluzionat necesitatea:

  • Implementării unui efort comun bazat pe comunicare efiecientă, transparență, informare reciprocă și asigurarea continuității eforturilor.
  • Implementării unui mecanism funcțional de coordonare a Programelor Municipale, care ar include participarea deopotrivă a asociațiilor obștești, comunităților afectate, specialiștilor din sferă sănătății și a asistenței sociale, dar și reprezentanți ai diferitor partide politice.
  • Implicării comunităților cheie afectate în calitate de parteneri egali în procesele de planificare, implementare, evaluare a ambelor programe municipale. Iar pentru a avea o comunitate puternică și implicată este necesară disponibilitatea suportului, inclusiv financiar a autorităților publice locale.
  • Recunoașterii societății civile și a comunităților afectate drept experți pentru domeniu și implicarea acestora la toate etapele de management a programelor municipale TB/HIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *